Jos jännittää

Vatsaan sattuu ja uni ei tule. Ystävien hyvästeleminen itkettää enemmän kuin Marley & Me krapulassa.

Vaikka uusia alkuja olisi takana miten monta, lähteminen on kauhistuttavaa. Etenkin h-hetkellä. Tässä omia tapojani tehdä hommasta jollain lailla siedettävää.

1. Pidän kiinni lähtörutiineista. Viimeiseksi yöksi menen isän luokse, jossa syödään korvapuusteja ja käydään samat nahistelut siitä, minkä vyölaukun otan mukaan. Tällä kertaa iskä uhkaili, että jos alan itkeä, hän kuvaa siitä videon.

“Näytän sen sitten ensi kerralla, kun alat puhua, että Mongolia tai Papua-Uusi-Guinea vielä näkemättä.”

Isä myös nakkaa minut aina kentälle. Kun ajamme moottoritiellä kaksin kohti lentokenttää, saan lohtua muistaessani, että samassa jamassa on oltu ennenkin ja aina on selvitty.

2. Jos lento ei lähde aamulla, sovin viimeiselle päivälle menoja.

Liika kiire lisää stressiä, mutta vielä pahempaa on kiipeillä kotona pitkin seiniä. Kamujen treffaus ja viimeisten asioiden hoito rauhoittavat, mutta takuuvarmin kikka on käydä joogatunnilla ennen lentoa.

Tällä kertaa pidin ihanat Sis. Deli -aamupalateffit ja matkasin Vuosaareen hakemaan käytetyn läppärin reissukoneeksi.

3. “Ei tehdä tästä isoa juttua. Halataan vain nopeasti ja sanotaan, että nähdään kohta!”, bestis sanoi, kun edessä oli lähes vuoden erossaolo. Kikka osoittautui parhaaksi ikinä. Hyvästely on paljon helpompaa, kun itku-halailu-empimismaratonit korvaa kepeällä heipalla. Teen niin nykyään joka kerta.

4. Hengitä. Syvempään. Pidempään ulos kuin sisään.

5. Jos meinaa mennä kunnon paniikiksi, ystävän miehen antama kikka on katsoa ympärille ja todeta päässään korostetun hitaasti, mitä näkyy: sininen, ikkuna, pöytä, villapaita, harmaa. Asioihin keskittyminen yksitellen laannuttaa laukkaavia ajatuksia.

6. Musiikin mahti on valtava. Jos itkettää, nyyhkybiisit menevät saman tien pannaan ja korvaantuvat jollain toiveikkaalla. Myös aiempien matkojen kattaus tsemppaa. Pistä soimaan esimeriksi:

Bear Mountain + Congo

Bipolar Sunshine + Daydreamer

Xavier Rudd + Follow the Sun

7. Itseään ei saa moittia siitä, että hermostuttaa. Muutto Turkuun tai Melbourneen voivat olla ihan yhtä isoja hyppyjä. Sen sijaan pitää taputtaa itseään henkisesti selkään siitä, että munaa löytyy! Kukahan wannabe-Coelho sen sanoikaan, että pieni pelko on vain merkki siitä, että on löytänyt uuden mahdollisuuden.

8. “Being nervous and being excited feels at the same part of your brain”, aussiystävä kertoi. Totta tai ei, ainakin tunteissa on paljon samaa.. Siksi tsemppaan itseäni sanomalla, että tämä ei ole jännitystä, vaan syvää innostusta (vaikka ei todellakaan olisi).

9. “Etelä-Amerikka haluaa tutustua sinuun nyt. Sinä et ehkä kaipaisi uutta ystävää, mutta ystävystykää nyt edes vähän. Silleen käsipäivää, ehkä poskipusu. Siitä voitte jatkaa sitten ensi kerralla.”

“Pysy reippaalla mielellä.”

“Tällä matkalla on elämänkaaressasi jokin tarkoitus.”

Omaan lähtöön keskittyessä unohtuu, että myös ihmiset ympärillä ovat tehneet vaikka mitä hurjaa. Siksi he osaavat valita oikeat sanat. Niitä kannattaa kuunnella.

10. Jos mikään muu ei auta, ajattele tutkimusmatkailija Henry Morton Stanleyta. 1800-luvulla eläneellä seikkailijalla ei mennyt kaikki Itä-Afrikassa ihan putkeen: hän tuli tappaneeksi valtaosan yli kolmesataapäisestä retkikunnastaan. Kuten lohduttauduin vanhassa blogissa ennen Afrikan-matkaa ja lohduttaudun yhä, mikään oma matka ei voi mennä niin pieleen.

 

Sitten vielä kaupasta mukaan se lehti, jota ei yleensä raaski ostaa, ja niin paljon herkkuja kuin napa vetää. Niskaan kivat vaatteet ja hypähdys päin tuntematonta, loiskis vaan!

Ihanaa matkaa, minne ikinä se suuntautukaan.

Advertisements

9 thoughts on “Jos jännittää

 1. Tää oli ihan paras!

  Hirveintä musta on kyllä aina tulla takaisin. Oon ollut nyt pari päivää Suomessa, ja itkusta ja ikävästä ei meinaa tulla loppua. Lopulta päätin että muu ei auta kuin lähteä uudelleen, vaikken vielä ihan tiedä minne.

  Mutta lähinnä halusin kommentoida, koska Xavier Ruddin Follow the sun ♡ söpö Ausseissa asunut irlantilaispoika esitteli sen minulle juuri ennen kuin lähdin, ja sen jälkeen se on ollut jokapäiväinen jami, mikään muu biisi ei saa juuri nyt hymyilemään.

  Like

  • Voi ei! Kamalat paluut on kyllä kamalia… Mutta se on vaan merkki että sulla oli upeaa ja oot kasvanut ja oppinut! Toi menee ohi, lupaan. Ja sitten kun on paluushokki ohi, voikin tuntua ihanalta olla kotona. Ja jos ei, uutta reissua vaan! Itsellä on kyllä auttanut että on ollut paikallaan välissä, ehtii käsitellä edellisen ennen uutta matkaa. Eikä tuu olo, että pakenee vaikeita fiiliksiä. Koska samaa elämää se on missä vaan, paras neuvo on tehdä Suomessa samoja juttuja joita reissussa rakastaa. Tsemppihali!

   Like

 2. Mä olen vain NIIN ONNELLINEN että joku uskaltaa kirjoittaa matkustamisen aiheuttamista negatiivisistakin tunteista. Reissaamista aina hehkutetaan – ja joo, ihan syystä – ja pidin itseäni pitkään epäonnistujana, kun tuntui että ikävä ja ahdistus veivät välillä todella paljon energiastani erinäisillä reissuilla ja niitä odotellessa myös. Kiitos siis tuhannesti, että sanot asiat niinkuin ne on. Mahtavaa reissua, elä hetkessä! ❤

  Like

  • Ihana sinä! Tosi tärkeää kuulla, että nää auttavat muita enkä vaikuta vain kiittämättömältä nilkiltä. Mutta saa pelottaa ja tuntua kaikki tunteet, juuri se tekee näistä niin hienoja aikoja. Kaikkea hyvää!

   Like

 3. Oh vitsi kun tuli oikeella hetkellä tää! Ens viikolla muutto Portugaliin opiskelijavaihdon merkeissä, ja kyllä jännittää. Ite oon saanut lohtua myös siitä ajatuksesta, että jännitys kertoo asian tärkeydestä. Ei mua jännittäis ellei vaihto olisi mulle tärkeä! Sitten rauhoitun; onpa hyvä että toteutan itselle tärkeitä asioita. Kaikkea hyvää matkalle!

  Like

  • Iik! Tsemppiä vaihtoon, siitä tulee ihanaa. Meetkö Lissaboniin? Hullun kivaa. Jos ei oo jo luennassa niin lue lily.fi/blogit/visual-diary – blogin pitäjä muutti viime syksynä Lissaboniin opiskelee ja varmaan etenkin syksykuukausilta löytyy paljon tuttuja fiiliksiä kuin sulla pian. Nauti siellä xx

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s